1 Ağustos 2020 Cumartesi

Nar Ekşisi

NAR EKŞİSİ

 NAR:
              . 5000 yıl öncesinden bu yana biliniyor.
              . Yunan mitolojisinde yer altı tanrılarına adanmış.
              . Latince poma granata (çekirdekli/tohumlu elma) olarak biliniyor.
              . Ana vatanı Orta ve Batı Asya ve Anadolu.
              . Nara ait ne varsa faydaları yüzyıllardır söyleniyor ve yazılıyor. 
              . Narı meyve ,meyve suyu olarak tüketmemizin yanında nar ekşisi olarak da sofralarımızda kullanılmaktadır  

NAR EKŞİSİ:
              . Nar suyunun bakır kazanlarda içindeki suyun buharlaştırılmasıyla  elde edilir.
              . Ülkemizde bir çok yerde üretilir.
              . Yıllardır  gastronomi şehri olan Antakya'da üretileni tercih etmekteyim..
              . Sağlığımız için şifa ,  sofralarımız için lezzet olan nar ekşisini nar sosuyla karıştırmamanızı tavsiye ederim.

Sızma zeytin yağında hayat bulan nar ekşisi

NAR EKŞİSİNİ:
               . Salatalarda(marul,domates)
               . Zeytin ve kekik salatasında
               . Kahvaltıda yeşil zeytine sos olarak
               . Kısırda
               . Dolmada  kullanabilirsiniz.
                           


ZEYTİN SALATASI  TARİFİ:

Malzemeler: 

           
             
              . 200gr kırılmış ve çekirdekleri çıkarılmış yeşil zeytin.
              . 2 adet yeşil soğan
              . 1 adet küçük domates
              . 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
              . 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı (isteğe bağlı olarak daha az yada daha çok)
              . 1 yemek kaşığı nar ekşisi  (isteğe bağlı olarak daha az yada daha çok)
              . 1-2 dal maydanoz
              . Tuz isteğe bağlı ( ben kullanmıyorum)
          
Yapılışı:
             Geniş bir kasenin içine koyduğunuz yeşil zeytinin üstüne; 

              . Yeşil soğanı ince ince doğrayınız
              . Kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesi,
              . Kırmızı pul biberi, zeytinyağını ve nar ekşisini ekleyiniz.
              . Bir kaşık yardımıyla kasenin  içindeki karışımı ezmeden karıştırınız.
              . Servis tabağına alıp maydanoz yaprakları ile süsleyiniz. 
                                                   


Not:  Ürünümüz el yapımıdır ve geleneksel yöntemlerle üretilmiştir.
         Nar ekşisi siparişlerinizi mail yoluyla verebilirsiniz.
         250 cc şişelerde satış fiyatı 30 TL dir.

Kaynakça:http://www.bekibisa.com/2011/10/nar

9 yorum:

  1. Ellerine sağlık ne güzel bir paylaşım.

    YanıtlaSil
  2. Nurhayat'cım. Ne güzel bir tarif.. eline sağlık. Hem de hayırlı olsun vesilesi oldu!

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ediyorum Zerrin.

    YanıtlaSil
  4. Şeyda'cığım teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  5. Nurhayat güzel bir sayfa.. Hayırlı olsun.Zeytin salatasını severim ve yapacağım. Bu arada bir ustadan öğrenmiştim 'Organize Sanayide' çalışırken. Nar ekşisi için 8 kg nardan bir kg nar ekşisi çıkarmış. Ve tanelerin dibindeki beyazlar ayıklanmalıymış. Dolayısıyla hakiki nar ekşisi pahallı bir şey. Ortalıkta satılanların hiç biri 'Nar ekşisi değil' inanmayın demişti usta.. Selam ve sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. Güneş teşekkür ediyorum. Usta doğru söylemiş... Bizlerin çoğunluğa göre şanslı olduğumuzu düşünüyorum.. Henüz köylünün kendisi için ürettiklerinden alıyoruz. Amacım, ülkemizde üretilen doğal ve geleneksel lezzetlerin özgün tariflerinin kayıt altına alınması ve ilgisi olanların dikkatini çekmek.

    YanıtlaSil
  7. Başarılar sevgili arkadaşım😘

    YanıtlaSil
  8. Yeni bilgi ve önerilerini merakla bekliyorum💐

    YanıtlaSil
  9. Hülyacığımmm teşekkürler...

    YanıtlaSil

Yola Devam👍

 Herkese merhaba,  Uzun süredir insana dair konularda yazmamıştım.Son günlerde ki deneyimlerimden bana kalanlardan bahsetmek istedim.  * Ne ...